sobota, 9 lipca 2011

Spaghetti z hummusem z pieczonej papryki




Papryki mamy w sklepach pełno, ale czasami brakuje na nią pomysłu. Podaję więc przepis, który jest bardzo prosty i szybki, o ile pomyślicie trochę na przód (trzeba wcześniej namoczyć ciecierzycę lub kupić już ugotowaną). Pieczona papryka nadaje się do mnóstwa rzeczy, jednak po upieczeniu należy ją na krótko zamarynować w occie winnym, soli, oliwie i pieprzu, w przeciwnym wypadku będzie bez smaku, ot taka słodkawa jarzynka.  W tym przepisie niczego nie trzeba jednak marynować, bo hummus ma dużo smaku z czosnku, cytryny i tahiny. Niech Was nie przeraża główka czosnku w przepisie, po upieczeniu czosnek jest delikatny i słodkawy. Z pdanych składników wyjdzie Wam dużo pasty, na dwa podejścia. Past jest dość gęsta, więc, jeśli zamierzacie  ją jeść z makaronem, dodajcie do niej trochę wody z gotowania pasty. Polecam. 

Składniki

  • 200g suchej ciecierzycy
  • 3 papryki czerwone
  • tahina do smaku
  • główka czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • sok z cytryny



Ciecierzycę namaczamy na 24 godziny. Następnie gotujemy do miękkości (w szybkowarze około 45 minut). Paprykę pieczemy w piekarniku, aż jej skórka będzie częściowo czarna. Razem z papryką pieczemy główkę czosnku posmarowaną oliwą. Upieczoną paprykę umieszczamy w misce i przykrywamy szcelnie, aż prawie wystygnie, następnie usuwamy z niej skórę. Ząbki pieczonego czosnku wyciskamy do ugotowanej i odcedzonej ciecierzycy. Dodajemy paprykę i oliwa, wszystko miksujemy. Dodajemy do smaku tahinę, sól, pieprz i sok z cytryny. Podajemy z makaronem albo jako pastę do chleba. 


0 komentarze:

Prześlij komentarz