niedziela, 10 lipca 2011

Ziemniaki au gratin czyli francuska klasyka




Gratin to właściwie sposób pieczenia warzyw, ale najsłynniejszy jest właśnie ten, zrobiony z ziemniaków (Pommes dauphine). Jane Grigson w Vegetable pisze, że to danie pochodzi z dwóch miejsc z Sabaudii i Dauphine, a jego smakowitość polega na kontraście kremowych ziemniaków z ich wierzchnią warstwą, brązową i chrupiącą, zwykle pokrytą serem. 

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 500ml mleka
  • 1 łyżka mąki
  • ser (ja dałem niebieski)
  • ząbek czosnku
  • masło
  • ok 0,5 łyżeczki soli
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa



Ziemniaki kroimy na cienkie palsterki, naprawdę bardzo cienkie. Zagotowujemy mleko z solą i pieprzem. Wkładamy pokrojone ziemniaki zagotowujemy i gotujemy 1 minutę. Ziemniaki przekładamy do naczynia do zapiekania wysmarowanego grubo masłem. Mleko studzimy, dddajemy gałkę muszkatołową oraz 1 płaską łyżkę mąki. Wlewamy mleko do ziemniaków a nawierzchu ukłądamy kawałki masła. PIeczemy w gorącym piekarniku (190 stopni) przez 30 minut, aż wszystko ładnie się zarumieni. Następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek oraz ser, zmniejszamy temperaturę do 160 i zapiekamy ok. 3 minut, tak żeby tylko ser się rozpuścił. 


0 komentarze:

Prześlij komentarz