
Gratin to właściwie sposób pieczenia warzyw, ale najsłynniejszy jest właśnie ten, zrobiony z ziemniaków (Pommes dauphine). Jane Grigson w Vegetable pisze, że to danie pochodzi z dwóch miejsc z Sabaudii i Dauphine, a jego smakowitość polega na kontraście kremowych ziemniaków z ich wierzchnią warstwą, brązową i chrupiącą, zwykle pokrytą serem.
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 500ml mleka
- 1 łyżka mąki
- ser (ja dałem niebieski)
- ząbek czosnku
- masło
- ok 0,5 łyżeczki soli
- pieprz
- gałka muszkatołowa

Ziemniaki kroimy na cienkie palsterki, naprawdę bardzo cienkie. Zagotowujemy mleko z solą i pieprzem. Wkładamy pokrojone ziemniaki zagotowujemy i gotujemy 1 minutę. Ziemniaki przekładamy do naczynia do zapiekania wysmarowanego grubo masłem. Mleko studzimy, dddajemy gałkę muszkatołową oraz 1 płaską łyżkę mąki. Wlewamy mleko do ziemniaków a nawierzchu ukłądamy kawałki masła. PIeczemy w gorącym piekarniku (190 stopni) przez 30 minut, aż wszystko ładnie się zarumieni. Następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek oraz ser, zmniejszamy temperaturę do 160 i zapiekamy ok. 3 minut, tak żeby tylko ser się rozpuścił.
0 komentarze:
Prześlij komentarz