
Tarta szybka i przyjemnie się robi, do tego ładnie wygląda. Ciasto kruche można zrobić wcześniej i trzymać w lodówce. Zróbcie, jeśli tęsknicie do zdecydowanego smaku, lub zostawcie sobie przepis na zimę. Ciasto na tortownicę 22-24 cm.
Ciasto
Ciasto robimy z tego przepisu, proszę zmniejszyć składniki o połowę. Szklanki mąki w przepisie mają 200ml.
Krem
- 3 jajka
- 400g mleka skondensowanego słodzonego
- 100ml soku z limonek
- skórka otarta z dwóch limonek

Przygotowujemy krem. Ubijamy jajka przez 1 minutę, następnie dodajemy powoli mleko skondensowane i ubijamy, aż masa będzie puszysta. Dodajemy sok z limonek oraz skórkę i ubijamy wszystko jeszcze 1 minutę. Krem wlewamy na podpieczone ciasto i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
0 komentarze:
Prześlij komentarz