niedziela, 28 sierpnia 2011

Ciasto z orzechami laskowymi i śliwką

 

Ciasto bardzo proste i szybkie, tym bardziej jeśli nie musicie łuskać orzechów laskowych, które są bardzo małe. Ciasto wystarczy na 8 dużych ramekinów. Możecie też upiec ciasto w jednej tortownicy, ale wtedy nie będzie aż tak chrupiące z wierzchu. Smacznego. 
Składniki

  • 125g orzechów laskowych uprażonych i zmielonych
  • 130g mąki
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125ml oleju
  • 175g cukru
  • 4 małe śliwki
  • cukier do posypania ramekinów
  • cukier puder do posypania


Wymieszać mąkę z orzechami i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem, dodać olej, a następnie mieszaninę z mąką. 8 ramekinów wysypać cukrem (łyżeczka na ramekin), ułożyć połówkę śliwki skórką do góry i wylać ciasto na 3/4 wysokości foremek. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Ciasta wystudzić i przewrócić do góry spodem. Posypać cukrem pudrem. 


English Version


Ingredients

125g all purpose flour
175g sugar
2 tsp baking powder
125ml vegetable oil
4 eggs
125g hazelnuts toasted and ground
4 small plums
sugar for sprinkling ramekins

Preheat your oven to 180 C. Sprinkle 8 ramekins with sugar. Put half a plum in each ramekin skin up. In a bowl mix flour, baking powder and hazelnuts. In another bowl mix eggs with sugar until they are fluffy. Add vegetable oil and  the flour mixture. Mix to combine. Pour your batter into each ramekin and bake your cakes for around 30 minutes. When nicely browned take them out of the oven, invert and sprinkle with powdered sugar.  


0 komentarze:

Prześlij komentarz