wtorek, 30 sierpnia 2011

Sernik z praliną z orzechów laskowych





Sernik bardzo dobry i ładny. Aromat orzechów nie jest zbyt  dominujący. Zróbcie na jesień, już niedługo;)


Składniki  (wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej)

  • 800g sera do serników tłustego
  • szklanka cukru
  • 1 łyżka wanilii
  • 4 jajka
  • 100ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Pralina

  • 50g orzechów laskowych
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki wody 


Przygotowujemy pralinę. Orzechy prażymy w piekarniku, aż zaczną mocno pachnieć. Z cukru i wody robimy ciemny karmel, wrzucamy orzechy, mieszamy i wylewamy pralinę na papier do pieczenia. Rozprowadzamy karmel z orzechami, żeby orzechy nie sklejały się ze sobą. Po ostygnięciu pralinę łamiemy na małe kawałki i mielemy w mini blenderze lub nawet maszynce do mielenia mięsa.
Przygotowujemy sernik. Ser ze śmietaną ubijamy na gładką masę. Dodajemy cukier, a następnie po jednym jajku i wanilię. Na końcu dodajemy łyżkę mąki. Zostawiamy 250ml masy serowej a resztę przelewamy do tortownicy (24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Do pozostałej masy serowej dodajemy pralinę i mieszamy. Wykładamy masę pralinową na resztę sernika i mieszamy, wyjdzie nam lekki marmurek. Sernik pieczemy ok. 45 minut w kąpieli wodnej. Jeśli chcecie, żeby sernik był taki jasny, musicie go przykryć np. spodem od większej tortownicy.  


0 komentarze:

Prześlij komentarz