sobota, 27 sierpnia 2011

Tarta z pieczoną papryką i prażonymi migdałami




Zdjęcie mi średnio wyszło do tego przepisu, bo było tak gorąco, że miałem nawet żadnego zdjęcia nie robić. Ale, że przepis jest super prosty i bardzo dobry, postanowiłem się podzielić;) Smacznego. 


Składniki

  • 4 papryki czerwone upieczone w piekarniku, skóra zdjęta lub papryka pieczona ze słoika
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • ocet winny
  • cukier
  • 75g migdałów uprażonych ze skórką
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka rozmarynu świeżego
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • oliwa do smażenia
  • ciasto na pizzę z 350g mąki, 25g drożdży i wody (ok. 200ml)



Cebulę szklimy na oliwie, dodajemy pokrojoną paprykę i dusimy ok. 8-10 minut. Doprawiamy na słodko-kwaśno solą, pieprzem, cukrem i octem.
Migdały LEKKO miksujemy z przyprawami poza rozmarynem. Wrzucamy na patelnię z oliwą, dodajemy rozmaryn i prażymy, aż przyprawy zaczną puszczać aromat. Na ciasto na pizzę wykładamy paprykę z cebulą, posypujemy migdałami i pieczemy jak pizzę. 


0 komentarze:

Prześlij komentarz