środa, 24 sierpnia 2011

Kurczak duszony z dynią, szałwią i imbirem




Problem z dynią jest taki, że może być po prostu bez smaku, jeśli się ją dobrze nie przyprawi. Z drugiej strony dynia jest świetnym wehikułem dla wszelkiego rodzaju smaków na słono i na słodko. To danie jest bardzo szybkie i ma świetnie zbalansowane przyprawy. Świetne na szybki obiad po pracy dla 2 osób.

Składniki

  • 300g dyni
  • 4 pałki z kurczaka bez skóry
  • 6-8 liści szałwii
  • 3cm kawałek imbiru
  • 4-5 łyżek sosu sojowego
  • szczypta tymianku
  • 1 wyciśnięcie cytryny
  • pieprz
  • sól
  • sok z jednej pomarańczy
  • oliwa do smażenia


Na gorącej patelni z oliwą smażymy liście szałwii, aż będą chrupiące. Liście usuwamy, wrzucamy na patelnię kurczaka i smażymy, aż będzie brązowy. Dodajemy sok z pomarańczy, sos sojowy oraz imbir i trochę wody. Przykrywamy pokrywką i dusimy przez 15 minut. Następnie sprawdzamy, jak danie smakuje i ewentualnie dodajemy trochę soli i pieprzu. Dodajemy sok z cytryny, żeby danie nie było nudne. Wrzucamy dynię pokrojoną w kostkę oraz tymianek i dusimy przez 15 minut. Sprawdzamy czy kurczak i dynia są miękkie (dynia nie powinna się rozłazić) i danie doprawiamy. Podajemy na przykład z kaszą gryczaną. 

English Version

The problem with a pumpkin seems to be that it can be very bland if not seasoned properly. On the other hand, it is an excellent carrier for a variety of flavours both in sweet and savoury dishes. The dish below is super fast (takes only 30 minutes to prepare) and delicious. It has a good combination of aromatics that let the pumpkin shine. Serves 2. Enjoy!

Ingredients

  • 300g pumpkin diced
  • 4 drumsticks skin removed
  • 6-8 sage leaves
  • fresh ginger (3cm piece, finely grated)
  • 5 tbsp dark soy sauce
  • pinch of thyme
  • a squeeze of lemon
  • pepper
  • salt
  • juice of one orange


Heat olive oil in a pan, add sage leaves and fry until crisp. Take out the leaves and discard. Add chicken pieces and brown them on all sides.  Add juice of one orange, soy sauce and ginger along with some water to keep the dish from burning.  Stew for around 15 minutes with a lid on. Next taste the juices in the pan, add seasonings if necessary and lemon juice or else the stew will be bland.  Add the pumpkin and a pinch of thyme. Stew the dish covered for another 15 minutes. Check the meat and the pumpkin for doneness. The pumpkin should not be mushy. Adjust seasoning. Serve with any starch you like (good with buckwheat). Enjoy!


0 komentarze:

Prześlij komentarz