czwartek, 4 sierpnia 2011

Pesto, mojej mamy


 





Pesto jak pesto: parmezan, piniole, oliwa, czosnek i bazylia. Kiedy kupiłem dawno temu mojej mamie pesto, tak jej posmakowało, że na działce posiała sobie parę grządek bazylii. Stwierdziła jednak, że bez parmezanu i pinioli się obejdzie, i wymyśliła przepis poniżej. Do tego świetnie się takie pesto mrozi. 



Pesto (dwa słoiczki po 300ml)

  • 6-8 supermarketowych bazylii
  • 130g orzechów włoskich
  • 125g sera feta
  • 5 ząbków czosnku
  • 200ml oliwy extra vergine
  • sól
  • pieprz


Miksujemy w blenderze fetę, orzechy i oliwę. Dodajemy partiami bazylię i miksujemy. doprawiamy solą i pieprzem. 


0 komentarze:

Prześlij komentarz