piątek, 5 sierpnia 2011

Risotto z gorgonzolą i karmelizowanymi gruszkami





To risotto jest genialne, słodko-słone z aromatem gruszek. Im więcej karmelizowanych orzechów tym lepiej. Zróbcie, bo właściwie połączenie gruszek, orzechów i niebieskiego sera to klasyka, tyle że w sałatkach. W risotto też się sprawdza. 

 




Risotto

  • 200g ryżu na risotto (arborio)
  • 150ml białego wina
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 800ml bulionu
  • dwie szczypty tymianku
  • oliwa do smażenia
  • dwie dojrzałe gruszki (obrane i pokrojone w kostkę)
  • 125g gorgonzoli pokrojonej w kostkę
  • 50g parmezanu startego
  • sól
  • pieprz 

Karmelizowane gruszki

  • 3 gruszki dojrzałe, obrane i pokrojone na pół
  • 4-5 łyżek cukru
  • 2 łyżki masła
  • szczypta tymianku
  • 75g orzechów włoskich



Przygotowujemy gruszki. Cukier topimy na patelni, aż będzie bursztynowy. Dodajemy masło i gruszki wnętrzem do spodu. Smażymy mniej więcej 5-7 minut, dopóki gruszki staną się lekko brązowe. Przewracamy gruszki na drugą stronę, dodajemy orzechy włoskie oraz szczyptę tymianku i smażymy na małym ogniu, aż płyn wyparuje i pozostanie sam karmel. 
Przygotowujemy risotto. Na oliwie smażymy posoloną cebulę i czosnek, aż będą szkliste. Dodajemy ryż i smażymy, aż będzie lekko przezroczysty. Wlewamy wino i smażymy, aż wyparuje. Dodajemy połowę bulionu, solimy, pieprzymy i dusimy mniej więcej 8-10 minut. Następnie dodajemy resztę bulionu, dusimy 5 minut. Następnie dodajemy gruszki i dusimy 3 minuty. Próbujemy ryż, jeśli jeszcze nie jest dość miękki, dodajemy jeszcze trochę bulionu i dłużej dusimy. Kiedy ryż będzie już prawie gotowy, dodajemy sery i dusimy przez minutę. Risotto powinno być dość rzadkie.  




0 komentarze:

Prześlij komentarz