Risotto
- 200g ryżu na risotto (arborio)
- 150ml białego wina
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ok. 800ml bulionu
- dwie szczypty tymianku
- oliwa do smażenia
- dwie dojrzałe gruszki (obrane i pokrojone w kostkę)
- 125g gorgonzoli pokrojonej w kostkę
- 50g parmezanu startego
- sól
- pieprz
Karmelizowane gruszki
- 3 gruszki dojrzałe, obrane i pokrojone na pół
- 4-5 łyżek cukru
- 2 łyżki masła
- szczypta tymianku
- 75g orzechów włoskich
Przygotowujemy risotto. Na oliwie smażymy posoloną cebulę i czosnek, aż będą szkliste. Dodajemy ryż i smażymy, aż będzie lekko przezroczysty. Wlewamy wino i smażymy, aż wyparuje. Dodajemy połowę bulionu, solimy, pieprzymy i dusimy mniej więcej 8-10 minut. Następnie dodajemy resztę bulionu, dusimy 5 minut. Następnie dodajemy gruszki i dusimy 3 minuty. Próbujemy ryż, jeśli jeszcze nie jest dość miękki, dodajemy jeszcze trochę bulionu i dłużej dusimy. Kiedy ryż będzie już prawie gotowy, dodajemy sery i dusimy przez minutę. Risotto powinno być dość rzadkie.
0 komentarze:
Prześlij komentarz