wtorek, 6 września 2011

Mufiny z jagodami i kruszonką od Marthy Stewart




Mufiny świetne, w odróżnieniu od tych na oleju, mają piękny maślany zapach. Jeśli macie dostęp do jagód, nie róbcie tych mufinów z borówkami amerykańskimi (wersja Marthy Stewart), bo nie mają smaku ani zapachu, tylko wilgoć i kolor. 

Kruszonka

  • 150g mąki
  • 125ml brązowego cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 125g masła stopionego i wystudzonego

Mufiny

  • 390g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 100g masła
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 1 jajko plus 3 żółtka
  • 1 łyżeczka wanillii
  • 250g mleka
  • 300-400g jagód 



Robimy kruszonkę. Wszystkie składniki mieszamy razem, aż powstaną większe i mniejsze kawałki kruszonki. Przygotowujemy mufiny. Ubijamy miękkie masło z cukrem do białości. Następnie dodajemy jajko i żółtka pojedynczo. Kiedy wszystko się połączy dodajemy na zmianę mąkę z proszkiem i mleko. Na końcu delikatnie  mieszamy ciasto z jagodami. Ciasto nakładamy do foremek na mufiny i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. 


0 komentarze:

Prześlij komentarz