Mufiny świetne, w odróżnieniu od tych na oleju, mają piękny maślany zapach. Jeśli macie dostęp do jagód, nie róbcie tych mufinów z borówkami amerykańskimi (wersja Marthy Stewart), bo nie mają smaku ani zapachu, tylko wilgoć i kolor.
Kruszonka
- 150g mąki
- 125ml brązowego cukru
- pół łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 125g masła stopionego i wystudzonego
Mufiny
- 390g mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 100g masła
- 1 1/4 szklanki cukru
- 1 jajko plus 3 żółtka
- 1 łyżeczka wanillii
- 250g mleka
- 300-400g jagód
Robimy kruszonkę. Wszystkie składniki mieszamy razem, aż powstaną większe i mniejsze kawałki kruszonki. Przygotowujemy mufiny. Ubijamy miękkie masło z cukrem do białości. Następnie dodajemy jajko i żółtka pojedynczo. Kiedy wszystko się połączy dodajemy na zmianę mąkę z proszkiem i mleko. Na końcu delikatnie mieszamy ciasto z jagodami. Ciasto nakładamy do foremek na mufiny i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
0 komentarze:
Prześlij komentarz