Po co robić bułki hamburgerowe, skoro można je kupić. Powąchajcie te ze sklepu, wtedy poczujecie, że coś z nimi nie tak. Poza tym, mają długi termin ważności; to też źle wróży. Bułki takie powinny być na mleku, inaczej nie będą pachnieć tak, jak chcemy. Na wodzie się nie liczy.
Składniki
- 625g mąki
- 25g drożdży
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 375ml mleka
- 1 jajko
- 125g masła miękkiego
- ziarna sezamu
W mleku rozpuszczamy drożdże. Dodajemy mąkę i sól i wyrabiamy, aż ciasto przestanie się kleić (jeśli macie mikser planetarny 5 minut na 1 prędkości i 3 minuty na drugiej). Dodajemy cukier, masło i jajko. Wyrabiamy, aż ciasto przestanie być tłuste. Ciasto powinno rosnąć 60 minut. Formujemy bułki, każdą smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Bułki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułki powinny być jeszcze rosnąć ok. 45-60 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym doo o180 stopni mniej więcej przez 25 minut.
0 komentarze:
Prześlij komentarz