czwartek, 15 września 2011

Bułeczki hamburgerowe


Po co robić bułki hamburgerowe, skoro można je kupić. Powąchajcie te ze sklepu, wtedy poczujecie, że coś z nimi nie tak. Poza tym, mają długi termin ważności; to też źle wróży. Bułki takie powinny być na mleku, inaczej nie będą pachnieć tak, jak chcemy. Na wodzie się nie liczy. 



Składniki

  • 625g mąki
  • 25g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 375ml mleka
  • 1 jajko
  • 125g masła miękkiego
  • ziarna sezamu



W mleku rozpuszczamy drożdże. Dodajemy mąkę i sól i wyrabiamy, aż ciasto przestanie się kleić (jeśli macie mikser planetarny 5 minut na 1 prędkości i 3 minuty na drugiej). Dodajemy cukier, masło i jajko. Wyrabiamy, aż ciasto przestanie być tłuste. Ciasto powinno rosnąć 60 minut. Formujemy bułki, każdą smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Bułki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułki powinny być jeszcze rosnąć ok. 45-60 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym doo o180 stopni mniej więcej przez 25 minut. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz