Tarta naprawdę pyszna, najlepsza na ciepło, jak to clafoutis. Dynię najlepiej upiec w piekarniku i odcisnąć na sitku lub gazie, bo będzie zbyt mokra. Z kilograma dyni wychodzi mniej więcej 250ml przecieru. Smacznego.
Kruche ciasto
według przepisu tutaj. Składniki zmniejszcie o połowę. Tortownica 22-24cm.
Nadzienie z dyni
- 250ml upieczonej dyni, odciśniętej na sitku przez noc
- 220ml śmietanki
- 5 jajek
- 150g cukru
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 30g mąki
- garść uprażonych i posiekanych orzechów laskowych
- 3/4 łyżeczki przyprawy do piernika
- otarta skórka z pół pomarańczy
- szczypta soli
Robimy ciasto kruche i podpiekamy je na złoto. Składniki nadzienia dyniowego mieszamy ze sobą i wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut.
0 komentarze:
Prześlij komentarz