poniedziałek, 12 września 2011

Dyniowe clafoutis na kruchym cieście


Tarta naprawdę pyszna, najlepsza na ciepło, jak to clafoutis. Dynię najlepiej upiec w piekarniku i odcisnąć na sitku lub gazie, bo będzie zbyt mokra. Z kilograma dyni wychodzi mniej więcej 250ml przecieru. Smacznego. 



Kruche ciasto

według przepisu tutaj. Składniki zmniejszcie o połowę. Tortownica 22-24cm.

Nadzienie z dyni

  • 250ml upieczonej dyni, odciśniętej na sitku przez noc
  • 220ml śmietanki
  • 5 jajek
  • 150g cukru
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 30g mąki
  • garść uprażonych i posiekanych orzechów laskowych
  • 3/4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • otarta skórka z pół pomarańczy
  • szczypta soli



Robimy ciasto kruche i podpiekamy je na złoto. Składniki nadzienia dyniowego mieszamy ze sobą i wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut.


0 komentarze:

Prześlij komentarz