piątek, 9 września 2011

Ciasto z gruszkami z podwójną kruszonką





Mamy sezon na gruszki, więc zróbcie to ciasto. Kruszonka wystąpi dwa razy w środku ciasta i na górze. Poniżej sposób ułożenia gruszek w cieście. Jeśli macie zbyt twarde gruszki, obgotujcie je w wodzie z cukrem przez  ok. 10 minut. Polecam.







Kruszonka

  • 120g mąki
  • 150g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 60g migdałów uprażonych i posiekanych
  • 100g masła

Ciasto

  • 240g mąki
  • pół łyżeczki sody 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 170g masła
  • 220g cukru
  • 2 duże jajka i 1 żółtko
  • 1 łyżeczka ekstraktu w wanilii
  • 180g maślanki
  • 4 gruszki dojrzałe ale dość twarde




Przygotowujemy kruszonkę. Topimy masło i lekko studzimy. Dokładamy do niego resztę składników kruszonki. Mieszamy, aż pojawią się grudki. Odstawiamy. Gruszki obieramy i kroimy na pół . Usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na cienkie plastry. Mąkę mieszamy z sodą oraz proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem do białości. Następnie dodajemy jajka i 1 żółtko po kolei. Następnie dodajemy wanilię oraz na zmianę mieszaninę z mąką i maślanką. Tortownicę o średnicy 22-24cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do tortownicy wylewamy połowę ciastooo. Następnie dodajemy połowę kruszonki, a na nią gruszki i drugą połowę ciasta. Na ciasto wykładamy resztę kruszonki. Pieczemy przez ok. 50 minut.  


0 komentarze:

Prześlij komentarz