Mamy sezon na gruszki, więc zróbcie to ciasto. Kruszonka wystąpi dwa razy w środku ciasta i na górze. Poniżej sposób ułożenia gruszek w cieście. Jeśli macie zbyt twarde gruszki, obgotujcie je w wodzie z cukrem przez ok. 10 minut. Polecam.
Kruszonka
- 120g mąki
- 150g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 60g migdałów uprażonych i posiekanych
- 100g masła
Ciasto
- 240g mąki
- pół łyżeczki sody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 170g masła
- 220g cukru
- 2 duże jajka i 1 żółtko
- 1 łyżeczka ekstraktu w wanilii
- 180g maślanki
- 4 gruszki dojrzałe ale dość twarde
Przygotowujemy kruszonkę. Topimy masło i lekko studzimy. Dokładamy do niego resztę składników kruszonki. Mieszamy, aż pojawią się grudki. Odstawiamy. Gruszki obieramy i kroimy na pół . Usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na cienkie plastry. Mąkę mieszamy z sodą oraz proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem do białości. Następnie dodajemy jajka i 1 żółtko po kolei. Następnie dodajemy wanilię oraz na zmianę mieszaninę z mąką i maślanką. Tortownicę o średnicy 22-24cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do tortownicy wylewamy połowę ciastooo. Następnie dodajemy połowę kruszonki, a na nią gruszki i drugą połowę ciasta. Na ciasto wykładamy resztę kruszonki. Pieczemy przez ok. 50 minut.
0 komentarze:
Prześlij komentarz