piątek, 30 września 2011

Sałatka z buraków, śliwek i pora na przystawkę




Świetny pomysł na lekką, bezmięsną przystawkę. Smaki są zaskakujące ale się dobrze komponują. Na przystawkę proporcja dla 4 osób, na sałatkę dla dwóch. Próbujcie, kiedy będziecie przyrządzać, żeby sałatka nie wyszła Wam zbyt kwaśna lub zbyt słodka. 






Składniki


  1. 3 średnie buraczki ugotowane w łupinach, obrane i pokrojone w plasterki, zamarynowane na dwie godziny w soli, pieprzu, oliwie, soku z cytryny (2 łyżki)  i miodzie (pół łyżeczki)
  2. garść prażonych orzechów laskowych
  3. 200g śliwek węgierek wypestkowanych i pokrojonych w ćwiartki
  4. 1 por biała część i 1 cm zielonej pokrojony w plasterki i zamarynowany w oliwie i soku z cytryny (2 łyżki)na 2 godziny
  5. 50g sera pleśniowego pokruszonego
  6. 1/4 łyżeczki cynamonu
  7. 1-2 łyżeczki miodu


Plasterki buraczków układamy na talerzu. Pora mieszamy ze śliwkami i doprawiamy cynamonem i miodem. Na buraczkach układamy surówkę z pora i posypujemy serem pleśniowym i orzechami. 

1 komentarz:

  1. Muszę powiedzieć, ze niezwykłe to połączenie,a przez to bardzo mnie ciekawi:)
    Miłego weekendu:)

    OdpowiedzUsuń