Świetny pomysł na lekką, bezmięsną przystawkę. Smaki są zaskakujące ale się dobrze komponują. Na przystawkę proporcja dla 4 osób, na sałatkę dla dwóch. Próbujcie, kiedy będziecie przyrządzać, żeby sałatka nie wyszła Wam zbyt kwaśna lub zbyt słodka.
Składniki
- 3 średnie buraczki ugotowane w łupinach, obrane i pokrojone w plasterki, zamarynowane na dwie godziny w soli, pieprzu, oliwie, soku z cytryny (2 łyżki) i miodzie (pół łyżeczki)
- garść prażonych orzechów laskowych
- 200g śliwek węgierek wypestkowanych i pokrojonych w ćwiartki
- 1 por biała część i 1 cm zielonej pokrojony w plasterki i zamarynowany w oliwie i soku z cytryny (2 łyżki)na 2 godziny
- 50g sera pleśniowego pokruszonego
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1-2 łyżeczki miodu
Plasterki buraczków układamy na talerzu. Pora mieszamy ze śliwkami i doprawiamy cynamonem i miodem. Na buraczkach układamy surówkę z pora i posypujemy serem pleśniowym i orzechami.
Muszę powiedzieć, ze niezwykłe to połączenie,a przez to bardzo mnie ciekawi:)
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu:)