Był kiedyś podobny przepis w magazynie Kuchnia tyle, że z mniejszą ilością warzyw i przypraw no i z jabłkiem zamiast gruszki. Jeśli dodamy gruszkę, będziemy mieli piękny zapach i smak, tyle że trzeba powalczyć wtedy ze słodkością gruszki. Ci, którzy nie lubią walki, mogą dodać kwaskowate jabłko. Zupa pyszna, sycąca i rozgrzewa. Polecam.
Składniki
- 1 cebula
- 1250 ml bulionu może być z kostki
- oliwa do smażenia
- 2 ząbki czosnku
- 3 cm imbiru
- pół papryczki chilli
- pół selera pokrojonego
- 2 ziemniaki pokrojone
- 2-3 banany bardzo dojrzałe
- 1 gruszka soczysta i twarda obrana i pokrojona
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 100 ml śmietanki 30%
- sok z cytryny do smaku lub kwaśna śmietana
Cebulę, czosnek i chilli kroimy w plasterki, imbir ucieramy na tarce. Smażymy warzywa z imbirem na oliwie, aż cebula się zeszkli i zmięknie. Dodajemy curry i smażymy przez 1 minutę. Następnie dodajemy kurkumę, seler i ziemniaki, bulion, gruszkę i banany. Dusimy do miękkości i przecieramy. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietankę i zagotowujemy. Na koniec dodajemy do smaku sok z cytryny i/lub kwaśną śmietanę. Już nie gotujemy. Podajemy z makaronem lub ryżem.
Takiej zupy jeszcze nie jadłam. Jestem ciekawa jak smakuje. Bardzo intrygujący przepis.:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
ps. Próbuję dodać koment juz 3 raz buu :(
Też nie jadłam takiej zupy, ale czuję, że może to być strzał w 10! Lubię banany, pewnie fajnie zagęszczają zupę. No i gruszki. Może jakiś ser by się do tego nadał? Mniam!
OdpowiedzUsuńNiezwykle intrygująca zupa, to propozycja zdecydowanie dla odważnych, ja bym z chęcią spróbowała! :)
OdpowiedzUsuńOjej jakie cudo, koniecznie muszę wypróbować! :)
OdpowiedzUsuńco za kolor!
OdpowiedzUsuńZupa bananowa brzmi niezwykle interesująco :) Z chęcią bym spróbowała!
OdpowiedzUsuń***
http://odkuchnii.blox.pl
tu Cię znalazłam:)
OdpowiedzUsuńfajny przepis, nigdy nie jadłam zupy bananowej!
rewelacyjny ma kolor
OdpowiedzUsuń