niedziela, 25 września 2011

Zupa bananowa z curry i gruszką




Był kiedyś podobny przepis w magazynie Kuchnia tyle, że z mniejszą ilością warzyw i przypraw no i z jabłkiem zamiast gruszki. Jeśli dodamy gruszkę, będziemy mieli piękny zapach i smak, tyle że trzeba powalczyć wtedy ze słodkością gruszki. Ci, którzy nie lubią walki, mogą dodać kwaskowate jabłko. Zupa pyszna, sycąca i rozgrzewa. Polecam. 





Składniki

  • 1 cebula
  • 1250 ml bulionu może być z kostki
  • oliwa do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm imbiru
  • pół papryczki chilli
  • pół selera pokrojonego 
  • 2 ziemniaki pokrojone
  • 2-3 banany bardzo dojrzałe 
  • 1 gruszka soczysta i twarda obrana i pokrojona
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 100 ml śmietanki 30%
  • sok z cytryny do smaku lub kwaśna śmietana

Cebulę, czosnek i chilli kroimy w plasterki, imbir ucieramy na tarce. Smażymy warzywa z imbirem na oliwie, aż cebula się zeszkli i zmięknie. Dodajemy curry i smażymy przez 1 minutę. Następnie dodajemy kurkumę, seler i ziemniaki, bulion, gruszkę i banany. Dusimy do miękkości i przecieramy. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietankę i zagotowujemy. Na koniec dodajemy do smaku sok z cytryny i/lub kwaśną śmietanę. Już nie gotujemy. Podajemy z makaronem lub ryżem. 

8 komentarzy:

  1. Takiej zupy jeszcze nie jadłam. Jestem ciekawa jak smakuje. Bardzo intrygujący przepis.:)
    Pozdrawiam:)
    ps. Próbuję dodać koment juz 3 raz buu :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Też nie jadłam takiej zupy, ale czuję, że może to być strzał w 10! Lubię banany, pewnie fajnie zagęszczają zupę. No i gruszki. Może jakiś ser by się do tego nadał? Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Niezwykle intrygująca zupa, to propozycja zdecydowanie dla odważnych, ja bym z chęcią spróbowała! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojej jakie cudo, koniecznie muszę wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zupa bananowa brzmi niezwykle interesująco :) Z chęcią bym spróbowała!
    ***
    http://odkuchnii.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. tu Cię znalazłam:)
    fajny przepis, nigdy nie jadłam zupy bananowej!

    OdpowiedzUsuń