piątek, 23 września 2011

Tort sernikowy z malinami i białą czekoladą


Chciałem zrobić sernik z malinami, ale nie podobał mi się odcień sernika z dodanym do niego musem malinowym (taki niefajny róż). Więc postanowiłem zrobić sernik z galaretką i białą czekoladą. Jest o wiele ładniejszy i lepszy, bo maliny bardziej świeżo smakują. 







Składniki


Sernik


550g sera na sernik
2 jajka plus 1 żółtko
1 łyżka ekstraktu waniliowego
150g cukru
1,5 łyżki mąki
150ml śmietany kwaśnej 18%
herbatniki maślane na spód

Galaretka z malin


340g malin (lub 680ml)
cukier do smaku
2,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 3 łyżkach wody

Krem z białej czekolady


400ml śmietany 30%
200g białej czekolady


1. Przygotowujemy sernik. Ser ubijamy ze śmietaną i cukrem. Dodajemy po jednym jajku i żółtko. Następnie dokładamy mąkę i wanilię. Tortownicę o średnicy 24cm wykładamy herbatnikami i wylewamy na nie masę serową. Pieczemy sernik przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni w kąpieli wodnej. Sernik studzimy i zostawiamy w tortownicy do następnego dnia w lodówce.
2. Przygotowujemy galaretkę. Maliny zasypujemy cukrem na 15 minut. Żelatynę zalewamy wodą i czekamy, aż napęcznieje. Maliny gotujemy przez 10 minut, a następnie przecieramy. Do gorącego przecieru dodajemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Galaretkę studzimy i wylewamy na sernik, wkładamy do lodówki i czekamy, aż stężeje ok. 3 godzin. 
3. Przygotowujemy masę z białej czekolady. Śmietanę ubijamy na średnio sztywno i wkładamy do lodówki. Czekoladę rozpuszczamy w misce nad gorącą wodą. Lekko studzimy i dodajemy do niej ok. 1/3 śmietany (jeśli damy więcej od razu, to się zrobią nam grudki lub śmietana się zważy). Dodajemy resztę śmietany i mieszamy. Masę wykładamy na galaretkę i wkładamy do lodówki, aż stężeje. Następnie ciasto wyciągamy z tortownicy i dekorujemy. 

7 komentarzy:

  1. Łaaaał, wygląda wspaniale.
    Chylę czoła mężczyźnie, który potrafi stworzyć takie cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja się przyznaję i to bez bicia- do ciast nie mam sumienia i piec nie potrafię (albo inaczej- nie piekę, bo sama nie lubię , więc kto to zje). Efekt końcowy na prawdę robi wrażenie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. fantastyczny! a krem z białej czekolady mogłabym wyjadać prosto z miseczki

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny tort! Ach, zjadłabym kawałeczek, mogę?
    Miłego weekendu Tomku:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały sernik, uwielbiam serniki, a ten kusi malinami i czekoladą. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda smakowicie. Mam zamiar go upiec (sezon na maliny, nareszcie!) Czy mogę użyć mąki pełnoziarnistej? Proszę o odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń