Znowu danie na jesień, rozgrzewa, jest tłuste i nieźle syci. Jest naprawdę szybkie, tylko trzeba ziemniaki obrać. Resztę samo się zrobi.
Składniki
750g ziemniaków obranych i pokrojonych na średnie kawałki
100g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
1 por biała część i 3cm zielonej części pokrojony w plasterki
100g suszonych śliwek
500ml bulionu
zielona pietruszka
sól
pieprz
oliwa do smażenia
Na patelni wytapiamy tłuszcz z boczku. Dodajemy trochę oliwy, wrzucamy pora, solimy i pieprzymy i smażymy, aż będzie miękki. Dodajemy ziemniaki oraz śliwki i zalewamy bulionem. Przykrywamy i dusimy, aż wszystko będzie miękkie. Bulion zostanie wchłonięty. Doprawiamy solą i pieprzem, możemy także dodać trochę cynamonu. Posypujemy zieloną pietruszką.
100g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
1 por biała część i 3cm zielonej części pokrojony w plasterki
100g suszonych śliwek
500ml bulionu
zielona pietruszka
sól
pieprz
oliwa do smażenia
Na patelni wytapiamy tłuszcz z boczku. Dodajemy trochę oliwy, wrzucamy pora, solimy i pieprzymy i smażymy, aż będzie miękki. Dodajemy ziemniaki oraz śliwki i zalewamy bulionem. Przykrywamy i dusimy, aż wszystko będzie miękkie. Bulion zostanie wchłonięty. Doprawiamy solą i pieprzem, możemy także dodać trochę cynamonu. Posypujemy zieloną pietruszką.
No fajne danie, takie na jesień, kiedy chłodno i potrzeba czegoś sycącego :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia Tomek:)
Idealne danie na zimną pogodę, fajne połączenie z tą śliwką :)
OdpowiedzUsuńBrzmi i wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDodaję do zakładek.
http://polkazprzyprawami.blox.pl
Tu-tusia dzięki, naprawdę bardzo dobre. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMagda dzięki, dzisiaj (wtorek) danie jak skrojone na tę pogodę
Karolina dzięki