Pesto można zrobić właściwie z wszystkiego. Można kombinować z orzechami i różnymi zielonymi liśćmi, nawet parmezan wcale nie jest obowiązkowy, tu przepis pesto mojej mamy z orzechów włoskich i fety. Danie jak widać szybkie, proporcje na 2 osoby. Po uprażeniu orzechy trzeba pozbawić czarnych skórek, ale jeśli Wam trochę ich zostanie, nie będzie to koniec świata. Polecam.
Składniki
250g spaghetti
duży pęczek pietruszki
50g orzechów laskowych uprażonych (150 stopni w piekarniku przez ok. 6-7 minut)
2 ząbki czosnku
50ml oliwy extra vergine
1 kulka mozzarelli (125g)
sok z cytryny
6 suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę
sól
pieprz
Oliwę wymieszać z czosnkiem i orzechami, dodać sól i pieprz i zmiksować. Dodać zieloną pietruszkę pokrojoną i zmiksować na pastę. Doprawić sokiem z cytryny. Makaron ugotować al dente. Wymieszać z pesto i suszonymi pomidorami. Dodać mozzarellę. Wymieszać. Ozdobić zieloną pietruszką.
Przepysznie wygląda! Szkoda,ze nie mogę makaronów jesć codziennie, bo bym jadła i jadła ;))
OdpowiedzUsuńale apetyczny makaron:)
OdpowiedzUsuń