Dokładnie rzecz biorąc rzeczony smak pomarańczy, to konfitura z pigwy i pomarańczy, którą zrobiłem zeszłego roku. Przepis tutaj. Dzięki niemu śliwka z pomarańczą i pigwą robi się bardziej ciekawa, jakby wytrawna. Choć tarta jest odpowiednio słodka. Dżemy pomarańczowe, jeśli nie macie przypadkiem własnego z pigwą do kupienia np. w Marks and Spencer. Można też zrobić samemu;) Chrupiąca kruszonka na wierzchu, dodaje trochę... no właśnie chrupania;) Jeszcze jedno, chrupiąca kruszonka na wierzchu jest bardzo dobra, niestety dzięki płatkom owsianym lekko szarawa;) Jeśli ktoś nie śledzi mojego fanpaga na facebooku, to wklejam tutaj link do wywiadu z Nigellą Lawson, wywiad baaaardzo ciekawy i taki bardziej na serio: http://www.youtube.com/watch?v=J43mo3vGOQI
Ciasto kruche
przepis tutaj z mojego starego bloga na bloxie. Zmniejszcie tylko składniki o połowę, przepis na tartę 24cm.
Topping
ok. 150-200ml marmolady pomarańczowej, pomarańczowej z imbirem lub pomarańczowej z pigwą.
300g śliwek, wypestkowanych
Kruszonka
100g masła stopionego
100ml płatków owsianych
50g migdałów posiekanych
pół łyżeczki cynamonu
150g mąki
100g cukru
Ciasto kruche zrobić według przepisu i podpiec na blado-złoty kolor. Wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić. W tym czasie robimu kruszonkę. Do stopionego masła dodajemy resztę składników, mieszamy. Jeśli kruszonka okaże się zbyt mokra, można dodać trochę więcej mąki. Ciasto smarujemy dżemem, nakładamy śliwki przekrojoną częścią do góry i posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok. 45 minut.
Piękna tarta o cudnym zapachu i zapewne smaku. Mniam:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia weekendowe :)
Dzięki Magda, robiłem u rodziców, bardzo dobra.pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń