poniedziałek, 7 listopada 2011

Włoska polenta z dynią


Kasza kukurydziana jest pyszna jako dodatek do wszelkich gulaszów, lub mięs duszonych w sosach. Można ją też podawać do włoskiego sosu zrobionego z orzechów włoskich, chleba, czosnku, oliwy i parmezanu. Wpis bierze udział w konkursie Viva Italia. Polecam.




Składniki


375ml kaszy kukurydzianej drobnej
500ml przecieru z dyni (dynię (ok. 1,5 kg) obraną i pokrojoną w kostkę upiec w piekarniku razem z 3 ząbkami czosnku, łyżeczką tymianku, posolić i popieprzyć, dodać 4 łyżki oliwy i wymieszać. Pieczemy dynię do miękkości, zmiksować)
375ml mleka
650ml wody
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka pieprzu
dwie garści parmezanu


Wymieszać wszystkie składniki poza kaszą i parmezanem. Doprowadzić do wrzenia, wsypać powoli kaszę intensywnie mieszając, żeby nie powstały nam grudy. Gotować na najmniejszym możliwym gazie często mieszając przez ok. 10 minut (lub zgodnie z  instrukcją na opakowaniu kaszy). Polentę wylać na płaską powierzchnię, najlepiej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko wystudzić, pokroić na kwadraty i podać np. do gulaszu. 

2 komentarze:

  1. O, jaki ciekawy przepis. Polenta z dynią - brzmi smakowicie!:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Polenta z dynią ? Koniecznie do wypróbowania - muszę się wczytać... Brzmi rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń