Tarta wybitnie zimowa, banany pasują do orzechów jak najbardziej, co do czekolady, nie muszę chyba nikogo przekonywać. W sam raz na długi weekend. Użyjcie tortownicy 24-26cm.
Ciasto
150g masła
szklanka mąki (szklanka 200ml)
pół szklanki kakao
3 żółtka
60g cukru
Ciasto wykonać wg przepisu tutaj, podpiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Masa
100g orzechów włoskich, odłożyć 8 połówek do dekoracji, orzechy uprażyć w piekarniku i zmielić
170ml śmietanki 30%
4 jajka
4 banany dojrzałe
180g cukru
sok z połówki cytryny
Wszystkie składniki zmiksować. Wylać masę na podpieczoną tartę i piec w temperaturze 175 stopni przez 35 minut. Ozdobić orzechami.
Oczywiscie,ze nie musisz przekonywać do takich smaków. Wybitnie jesienne, cudownie pachnące:).
OdpowiedzUsuńA moze dołączysz swoją tartą do Orzechowego Tygodnia? O tutaj szczególy:
http://atinabc.blox.pl/2011/11/Zaproszenie-na-Orzechowy-Tydzien.html
Pozdro:)
ale musi smakowac pysznie:)
OdpowiedzUsuńBrzmi wyśmienicie:) Bardzo się ciesze, ze razem orzechujemy! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńAtina dzięki
OdpowiedzUsuńTak Aga , bardzo dobra
Magda dzięki za info i pozdrawiam.
Niedługo mam imieniny, fajne to ciasto będzie dla gości
OdpowiedzUsuń